Dev is een concept om leidinggevenden te ondersteunen bij verandertrajecten. Hoe hou je de vaart in een verbeterproject, hoe faciliteer je medewerkers het best, wat betekent een zelfsturend team voor jouw leiderschap of wat is jouw rol nog in een agile organisatie. DEV staat voor Duurzaam, Efficiënt, Verbeteren.

Duurzaam

Duurzaam bevat het achtervoegsel -zaam, dat ‘geschikt om, geneigd tot’ betekent: spaarzaam is geneigd tot sparen, buigzaam is geschikt om te buigen. En duurzaam betekende letterlijk ‘geschikt om te duren’, oftewel ‘weinig vergankelijk’, ‘lang meegaand’, ‘lang aanhoudend’.

De betekenis van het woord duurzaam is met name sinds het begin van de eenentwintigste eeuw behoorlijk opgerekt. Duurzaam betekent inmiddels in ruime zin ‘rekening houdend met het feit dat energiebronnen, voedsel, grondstoffen e.d. niet oneindig voorhanden zijn’. (Bron: onzetaal.nl)

Vanuit de wereld van het continu innoveren, continu leren en continu verbeteren willen wij beide definities van duurzaam eer aan doen.

We ondersteunen leidingevenden met duurzame oplossingen om agile werken nog beter vorm te kunnen geven.

Efficiënt of effectief

Beide. Traditioneel komen we uit de hoek van het efficiënter werken. Niet zozeer harder maar wel slimmer. Minder verspillingen, meer waarde toevoegend. Vanuit het Rijnlands denken willen we ook de juiste dingen doen. De goede dingen goed doen.
Maar bijten die beide elkaar dan niet, is een vraag die we regelmatig krijgen. Natuurlijk wel. En dan gaan we samen op ontdekkingsreis. Waar zetten we het schuifje tussen effectief en efficiënt in deze specifieke context, met deze specifieke medewerkers.

Verbeteren

Alles draait om verbeteren. Het gaat niet slecht maar het kan altijd nog een beetje beter. Stilstaan is achteruitgang in deze snel veranderende wereld. Medewerkers (nog) beter laten presteren. Zelf nog beter. De organisatie nog beter. Het lijkt soms wel een rat race.
Door verbeteren positief in te zetten, samen op onderzoek te gaan en met kleine stapjes het werk voor de medewerkers leuker te maken, kunnen we ook in een positieve flow komen. Een mooie combinatie van begrip en grip zonder strak de touwtjes in handen te nemen, Eigenaarschap bij de medewerkers en vertrouwen zijn ook vormen van grip.